Σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ασθενών. Οδοντιατρική με LaserΣτην εποχή μας οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και τις συναντούμε σε όλες τις πτυχές τις καθημερινότητάς μας. Πολλές φορές η τεχνολογία υπάρχει εδώ και δεκαετίες, μα περνά αργά και σταθερά στη ζωή μας γίνοντας αναπόσπαστο κομμάτι της. Και ανυπερθέτως η χρήση των σύγχρονων μέσων στην Ιατρική Επιστήμη είναι από τα σημαντικότερα βήματα στην υπηρεσία του ανθρώπου. Dr. Dimitris Strakas
29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
|
Η οδοντιατρική επιστήμη, έχει και αυτή ωφεληθεί σημαντικότατα, αφού νέες τεχνικές και μέθοδοι, νέα υλικά και συσκευές έχουν προστεθεί στη φαρέτρα του οδοντιάτρου, κάνοντας με αυτό τον τρόπο ευκολότερη και καλύτερη τη θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενή. Και παρότι έχουμε πλέον μεταξύ άλλων, ψηφιακές διαγνωστικές ακτινογραφίες, σύγχρονα αναισθητικά, σύνθετες ρητίνες, ολοκεραμικές αποκαταστάσεις και τόσα άλλα, ο οδοντιατρικός ασθενής εξακολουθεί να έχει τον φόβο του "τροχού και της ένεσης”.
Και όμως έχουμε φτάσει στην εποχή που η τερηδόνα μπορεί να εξαλειφθεί από το δόντι, χωρίς να το ακουμπήσουμε. Μόνο με τη χρήση φωτός και νερού! Ένα ειδικό όμως φως, το φως του laser, μια τεχνολογία που αν και ¨νέα” για πολλούς, ανακαλύφθηκε το 1960 και χρησιμοποιείται στην Οδοντιατρική από το 1988.
Υπάρχει βέβαια διάκριση μεταξύ των συσκευών laser. Αν θέλουμε να τις διαχωρίσουμε απλοϊκά θα λέγαμε πως είναι 2 ειδών, Αυτές που μπορούν να διαχειριστούν τους "μαλακούς ιστούς” (ούλα, στοματικός βλεννογόνος, κλπ) και συναντώνται πλέον σε πάμπολλα οδοντιατρεία παγκοσμίως και στις σαφώς σπανιότερες συσκευές οδοντιατρικών laser που μπορούν να διαχειριστούν “σκληρούς οδοντικούς ιστούς” (δόντι, τερηδονισμένο ή μη, και οστό).
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Η τερηδόνα καθαρίζεται όπως προείπαμε μόνο με φως και νερό, στην πλειονότητα των περιπτώσεων (85%) δεν υπάρχει αναγκαιότητα αναισθησίας, ο "ανατριχιαστικός ήχος” του “τροχού¨ απουσιάζει και η κοιλότητα στο δόντι καταλείπεται ελεύθερη μικροβίων. Η όλη διαδικασία είναι γρήγορη και άνετη για τον ασθενή.
Μεγάλο ρόλο επίσης παίζει η αντιμικροβιακή δράση των laser σε ουλίτιδες, περιοδοντίτιδες, περιεμφυτευματίτιδες και στις ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις). Μικρές χειρουργικές επεμβάσεις όπως ουλοπλαστικές και χαλινεκτομές γίνονται αναίμακτα, γρήγορα, χωρίς συρραφή (ράμματα) και με εξαιρετική επούλωση. Και φυσικά αποτελούν ένα εξαιρετικό αισθητικό "εργαλείο” στις λευκάνσεις για ένα λαμπερό χαμόγελο.
Φυσικά και δεν μιλάμε ακόμη για την πλήρη κατάργηση του οδοντιατρικού “τροχού”, ο οποίος είναι σύμμαχος και όχι εχθρός. Η συνδυαστική χρήση και των δύο είναι απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην αφαίρεση αμαλγάματος και στην παρασκευή ακίνητων προσθετικών εργασιών (θήκες, γέφυρες).
Ο θαυμαστός κόσμος των οδοντιατρικών laser, είναι μία πραγματικότητα και ένα από τα πιο μεγάλα βήματα στην εξελικτική πορεία της μοντέρνας οδοντιατρικής. Σταθερά και σταδιακά αλλάζει την οδοντιατρική εμπειρία και απομακρύνει τον “προαιώνιο¨ φόβο μας για τον οδοντίατρο.
Dr. Dimitris Strakas D.D.S., MSc., PhD
Aristotle University Of Thessaloniki - Operative Dentistry Department
Scientific Director of AALZ - Aachen Dental Laser Center
General Secretary of ISLD
Ευχαριστούμε τον οδοντίατρο Δημήτρη Στράκα για το άρθρο.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΔΩ