CITY REPORT

ΒΟΛΟΣ: Πόλη να ζεις! (Μέρος Πρώτο: Ιστορική αναδρομή, Παραλιακό μέτωπο)

Τρεις μόνο λέξεις είναι αρκετές να δώσουν το στίγμα μιας μεγαλούπολης όπου τα μεγέθη και οι ρυθμοί κάθε άλλο παρά προκαλούν αποξένωση και άγχος. Μια πόλη, πανέμορφη που απ’ όποια γωνιά και να την κοιτάξεις έχει ένα επίκεντρο. Τον άνθρωπο.


ΚΕΙΜΕΝΟ & ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

 
07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

              


   Πρώτη γνωριμία


“ΒΟΛΟΣ 20 km”, λέει η ταμπέλα στην εθνική, απ' όποια μεριά κι αν έρχεσαι, Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Τελευταία στροφή απ' όταν ανάψαμε το φλας στην παράκαμψη και το θέαμα μεγαλειώδες. Οι θεοί του Πηλίου έχουν ξυπνήσει και σηκώνουν απαλά το πέπλο της πρωϊνής ομίχλης πάνω από την Πορταριά και τη Μακρινίτσα, τα πλοία της γραμμής έχουν ανάψει τις μηχανές τους για να αρμενίσουν στις Σποράδες, καθώς τα νερά του Παγασητικού χαϊδεύουν στοργικά τον "πρίγκιπα" που τεντώνεται ν' αγκαλιάσει όλο τον ορίζοντα μπροστά μας.

Ο Βόλος ξυπνά σιγά σιγά...

Τα αυτοκίνητα κυλάνε στην κεντρική αρτηρία του, τη Λαμπράκη, άλλα, για το μόχθο στη βιομηχανική περιοχή, που δεν έχει πλέον τις δόξες του λαμπρού παρελθόντος, και άλλα, για να χωθούν μέσα του, στην Ιάσονος, τη Δημητριάδος, την Καρτάλη, την Ιωλκού... Άνετα παίζεις τρίλιζα κοιτάζοντας την πόλη από ψηλά. Οι δρόμοι όλοι οριζόντιοι και κάθετοι, ο σχεδιασμός της με το Ιπποδάμειο σύστημα ρυμοτομίας, δεν σου αφήνει περιθώρια να χαθείς. Οι οριζόντιοι, πάνε παράλληλα με τη θάλασσα, οι κάθετοι, στοχεύουν το βουνό. Όρεξη νάχεις να περπατάς.

Η σημερινή πόλη είναι "νέα" και αναπτύχθηκε ραγδαία μετά την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος, το 1881. Όχι, όμως και η ιστορία της, που πρέπει να γυρίσεις πίσω 9.000 χρόνια να τη ζήσεις ή να πεταχτείς μέχρι τους αρχαιολογικούς χώρους του Διμηνίου, του Σέσκλου, των Παγασών, της Αγχιάλου... να δεις τα υπέροχα ευρήματα στο αρχαιολογικό της μουσείο, για να μάθεις για την Ιωλκό, τη Δημητριάδα, και το μυθικό ταξίδι των Αργοναυτών. Το λιμάνι της, διάσημο και αυτό, συγκέντρωνε όλη την εμπορική κίνηση της Θεσσαλίας και του Πηλίου, ενώ τα εργατικά χέρια των προσφύγων του 1922, την ανέδειξαν σε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της χώρας.



Το Δημαρχείο υπό το βλέμμα του Ρήγα
 

Και έπειτα ήρθαν οι σεισμοί του 1955 να βάλουν φρένο -προσωρινό όμως- στην πορεία της, αλλιώνοντας την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της. Νέα κτίρια εμπλούτισαν τον ιστό της και οι ενέργειες των δημοτικών αρχών κατάφεραν να σώσουν πολλά από τα βιομηχανικά της κοσμήματα, αλλάζοντάς τους χρήση. Ο "Παπαστράτος" και ο "Παπαρήγας" έγιναν πανεπιστήμιο, ο "Τσαλαπάτας" μουσείο, η "Παλιά Ηλεκτρική" πολιτιστικός χώρος, το "Σπίρερ" στέγασε το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας, του "Παπάντου" έγινε Μουσείο της πόλης του Βόλου... και είναι μακρύς ο κατάλογος. Σε αυτά προστέθηκε και το "λείψανο" της πάλαι ποτέ κραταιάς καπνοβιομηχανίας "Ματσάγγου" που πλέον παραδόθηκε μεταμορφωμένο -που αλλού;- στο δραστήριο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας...



Το Πανεπιστήμιο.
Είναι αυτό που έδωσε ζωή στο Βόλο, αποτινάζοντας από πάνω του το χλευαστικό "οι βολιώτες κοιμούνται με τις κότες". Πάνω από 18.000 "ανήσυχοι" φοιτητές, στριφογυρνάνε στα στέκια τους, στην Κουμουνδούρου, στην Τάκη Οικονομάκη, στα Παλιά, "μυρμηγκιάζουν" το κορδόνι και τα "πεζούλια" στην παραλία, γεμίζουν με ποδήλατα τους δρόμους, χορεύουν παρέα με τους βολιώτες, συνολικά 5.614 άτομα, το μεγαλύτερο συρτάκι στον κόσμο καταρρίπτοντας το ρεκόρ Γκίνες, και αναπνέουν γενικώς στη φιλοσοφία "να περνάμε καλά"...



Το χάλκινο ομοίωμα της Αργούς


Όχι ότι δεν έχουν και τις κόντρες τους οι ντόπιοι. Α, αυτό είναι κάτι που δύσκολα θ' αλλάξει. “Αυστριακοί” vs “Πρόσφυγες”, Νικάρα ή Βολάρα; Η κόντρα των οπαδών των βολιώτικων ομάδων, της Νίκης και του Ολυμπιακού, κρατάει από τα γενοφάσκια τους. Μέρες δόξας και για τους δυο, σε χωριστές εποχές, αλλά και μέρες ποδοσφαιρικής απαξίωσης...  Σ' αυτές ήρθε να προστεθεί μία ακόμη ομάδα ο Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος "Βόλος", που διεκδικεί το δικό του πέρασμα στην ιστορία. Είναι μακρύς ο δρόμος... Κόντρες, ακόμη, ανάμεσα στα τσιπουράδικα Βόλου και Νέας Ιωνίας, χύμα ή συσκευασμένο, φούσκες ή καλαμάρι γεμιστό; Το γαλατικό χωριό σε όλο του το μεγαλείο!...



Μακέτα από το υπό ανέγερση μουσείο της Αργούς


Όταν όμως συσπειρώνονται, μεγαλουργούν, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Κατάφεραν και έκαναν το Βόλο Ολυμπιακή Πόλη, τα έργα στο παραλιακό μέτωπο και το μεγαλοπρεπές Πανθεσσαλικό Στάδιο, οι αποδείξεις. Έφεραν τα πολυτελή κρουαζιερόπλοια με τους χιλιάδες επισκέπτες στο λιμάνι του, ξαναναυπήγησαν τη μυθική Αργώ στα πρότυπα του αρχέτυπου σκαριού. Έκαναν το αεροδρόμιο Βόλου, αυτό το σύγχρονο αεροδρόμιο στη Ν. Αγχίαλο, με τις απευθείας πτήσεις, από και προς, μεγάλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.



Το μνημείο της Εθνικής Ανεξαρτησίας

 

Δεν είναι ο Βόλος, απλά η πύλη εισόδου για το Πήλιο ή τα νησιά των Σποράδων, για μια γρήγορη βόλτα στην περίφημη παραλία του με τα εκατοντάδες παρατεταγμένα ιστιοπλοϊκά και τις καφετέριες, για ένα τσιπουράκι σε κάποιο από τα 300 και βάλε τσιπουράδικά του, ή ένα πέρασμα από την αξιόλογη εμπορική αγορά του... Είναι πολύ περισσότερα και θέλεις χρόνο για να συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι στον ιδανικό τόπο για να ζήσεις, κινούμενος σε ήπιους ρυθμούς, μέσα στην αύρα μιας μεγαλούπολης.



Νυχτερινό στιγμιότυπο της παραλίας


Πανοραμική άποψη της πόλης | Φωτό: θανάσης Ντόβας

 
 
 

   Περπατώντας στην πόλη
   Με θέα τη θάλασσα

Η βόλτα στην πόλη είναι πολύ εύκολη, χάρη στο  Ιπποδάμειο σύστημα ρυμοτομίας (με κάθετους και οριζόντιους δρόμους) κατά το οποίο έχει σχεδιαστεί.

Θα κάνουμε τέσσερις διαδρομές, η κάθε μία με τη δική της ομορφιά και ενδιαφέροντα. Σε αυτό το πρώτο μέρος θα κάνουμε την «κλασική» διαδρομή, αυτή που ακολουθεί το παραλιακό μέτωπο, από το πάρκο Ρήγα Φεραίου μέχρι την ακτή του Αναύρου και έπειτα θα μπούμε στο κέντρο της πόλης (2), όπου χτυπάει η καρδιά της εμπορικής αγοράς και της διασκέδασης. Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε την παλιά πόλη (3) του Βόλου, και τέλος θα περάσουμε από την άλλη πλευρά του χειμάρρου Κραυσίνδωνα για να «χαθούμε» στα δρομάκια της Νέας Ιωνίας (4).


 
 

ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.
ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Αναντίρρητα είναι η πιο ωραία βόλτα. Ξεκινά από το πεζοδρομημένο τμήμα στο χώρο του Τελωνείου, περνάει έξω από το επιβατικό λιμάνι, συνεχίζει στην “παραλία” με τις καφετέριες και το Πανεπιστήμιο, και αφού περάσει από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, καταλήγει στο πάρκο του Αναύρου. Μια διαδρομή μόνο για πεζούς και ποδηλάτες που προσφέρει στιγμές χαλάρωσης, αλλά και ευκαιρία για κοινωνικές σχέσεις αφού όλοι κάποια στιγμή θα περάσουν από εδώ!


H Πλατεία Ρήγα Φεραίου
, δεν θυμίζει σε τίποτα την περιοχή που στέγαζε παλιά στρατώνες και φυλακές και υπήρξε χώρος υποδοχής και στέγασης των προσφύγων του 1922, είναι σήμερα ένα ωραίο πάρκο και σημείο αναφοράς της πόλης. Στο κέντρο της, το Δημαρχείο του Βόλου σε πηλιορείτικο στιλ, σχεδιασμένο από τον Δ. Πικιώνη. Μπορεί στο εσωτερικό του οι υπάλληλοι να μπαινοβγαίνουν στα γραφεία κρατώντας έγγραφα για διεκπεραίωση, οι διάδρομοι του όμως στολίζονται με σπουδαία έργα, για να πάρεις μια εικόνα του Βόλου στο πέρασμα του χρόνου. Στο ισόγειο θα δεις τα χαρακτικά του Α. Τάσσου και των μαθητών του, καθώς και μια τοιχογραφία του Θεόφιλου στο κλιμακοστάσιο, ενώ στον 1ο όροφο υπάρχει η μόνιμη έκθεση φωτογραφιών του Στ. Στουρνάρα. 



Το ξενοδοχείο Volos Palace

 

Aκριβώς απέναντι το σπουδαίο έργο του Π. Τσολάκη, το Δημοτικό Θέατρο, εκεί που χτυπούσε ο πολιτιστικός σφυγμός όλης της πόλης, που όμως δεν άντεξε στο χρόνο, και αυτή τη στιγμή είναι σε φάση ανοικοδόμησης περιμένοντας να χτυπήσει το "τρίτο κουδούνι". Το καλλιτεχνικό βάρος σηκώνει τώρα, δίπλα, η ανοιχτή σκηνή του, υπό το άγρυπνο βλέμμα του αδριάντα του Ρήγα Βελεστινλή, έργο του γλύπτη Μ. Μακρή, ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχει ένα θαυμάσιο τετράεδρο γλυπτό, το Μνημείο Ολοκαυτώματος, αφιερωμένο στους Εβραίους, θύματα των Ναζί, και μπροστά στο Δημαρχείο η αναθηματική πλάκα του Asa K. Jennings, σωτήρα 300.000 Ελλήνων το 1922.



Η είσοδος του "Αχίλλειον"

 

Αλλά γι αυτά δε πολυνοιάζονται οι βολιώτες, που μαζεύονται πρωί πρωί ακριβώς απέναντι στις ψαρόβαρκες, να διαλέξουν απευθείας από τη νυχτερινή ψαριά των παραγωγών. Ούτε και οι ποδηλάτες που διατρέχουν όλη την παραλία πάνω στις ζωγραφισμένες λωρίδες των ποδηλατόδρομων. Ντριν ντριν το κουδουνάκι να φύγουμε από το δρόμο τους, τόσο χώρο έχει η παραλία. Οι ψαρόβαρκες έδωσαν τώρα τη θέση τους στα  ιστιοπλοϊκά, κι αυτά με τη σειρά τους στα ψαροκάϊκα, στην είσοδο για το επιβατικό λιμάνι.



Η μικρή γέφυρα στον κυματοθραύστη

 

Μπαίνουμε μέσα... “Γιατί δε δένουν εδώ τα κρουαζιερόπλοια; Έχετε και αυτό το ωραίο τέρμιναλ...” Τώρα τι να τους πείς, ότι φτιάχτηκε χωρίς να προβλεφθεί το ανεπαρκές βάθος της θάλασσας; Είναι τα flying dolphins όμως και τα πλοία της γραμμής  που κάνουν τα δρομολόγια για Σκιάθο, Σκόπελο και Αλλόνησο. Ήταν και τα υδροπλάνα για ένα φεγγάρι, αλλά κάπου σκάλωσε... το project.

Ξαναβγαίνουμε στην περατζάδα. Μοντέρνα έργα τέχνης και το σήμα κατατεθέν του Βόλου, το χάλκινο ομοίωμα της Αργούς, έργο του γλύπτη Νικόλα, καταμεσίς στο παρκάκι. Εκεί βρίσκεται και το ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Αίγλη» πάντρεμα των παλαιότερων ξενοδοχείων «Αίγλη» και «Παλλάς» κτισμένα το 1938 και το 1920 αντίστοιχα.


 

Και μπαίνουμε στο κυρίως “πιάτο”, της Αργοναυτών. Eκεί, όπου, ο "μισός" Βόλος λιάζεται στα τραπεζάκια των cafe και ο άλλος,σουλατσέρνει πάνω κάτω σ’ αυτή τη μοναδική σε όλη την Ελλάδα περατζάδα όπου θα τους δεις όλους και θα σε δουν όλοι. Να, και η ανακαινισμένη «Κυψέλη», να, και το νεοκλασικό κτίριο που μόλις πριν λίγο καιρό στέγαζε το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, με τους εντυπωσιακούς κίονες, κτισμένο το 1935, να, και η “Μινέρβα” με την πάστα φούρνου, να, και το κινηματοθέατρο Αχίλλειον, του 1925, πρωτοπόρο για την εποχή του, με τη συρόμενη στέγη και από το οποίο πέρασε όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος μέχρι το 1990, οπότε και ανακαινίσθηκε. Σήμερα, στην πρόσοψή του φιλοξενεί cafe bar ενώ ο χώρος του κινηματοθεάτρου λειτουργεί περιστασιακά, δίνοντας για ένα διάστημα και μια λάμψη από Χόλιγουντ...αλά βολιώτικα, όπου με το όνομα Vollywood, στα τέλη Αυγούστου φιλοξενείτο το Argo Film Festival με ταινίες μικρού μήκους.



Η θέα της παραλίας από το Roof Garden του ξενοδοχείου Kυψέλη


H Regatta στον Βόλο


Στο τέλος της ευθείας στέκει επιβλητικό το κτίριο Παπαστράτου, που σήμερα, είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες και σχολές. Σημείο και αυτό αναφοράς της πόλης, κτισμένο το 1926, με τους επιβλητικούς τρούλους, που προστέθηκαν το 1935 και λειτουργούσε ως καπναποθήκη. Ακριβώς μπροστά του, το άγαλμα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και η τοξωτή γέφυρα που οδηγεί στον κυματοθραύστη, το «κορδόνι», όπως το ξέρουν οι κάτοικοι, αξίζει να το περπατήσεις μέχρι την άκρη του, στο φάρο, να δεις μια πανοραμική άποψη της παραλίας.



Βόλτα στο "κορδόνι"


Ο θόλος του πανεπιστημίου

 

Δεν τελειώνει, και ευτυχώς, αυτή η βόλτα, έχει πολύ ακόμα...

Σειρά, το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, στέκι των φοιτητών που τις μεταμεσονύκτιες ώρες αράζουν στα “πεζούλια” και φτιάχνουν παρέες με πιτόγυρα, κρασί “Δήμητρα” και αυτοσχέδιες μπάντες, έως ότου τους διώξει ο ήλιος, ξεπροβάλλοντας πίσω από τη Γορίτσα. Το λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα συνεργεία του Δήμου, μαζεύοντας τα “σερβίτσια” τους. Από το πάρκο περνούσε κάποτε το τρενάκι του Πηλίου και μάλιστα μπορείς να δείς ακόμα τις σιδηροδρομικές γραμμές.



Το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου - στο βάθος ο ναός


Λίγα μέτρα πιο πάνω, στέκει, χωρίς όμως να θυμίζει τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος το κτίριο της Εξωραϊστικής, κτισμένο το 1894 και η ιστορία του οποίου συνδέθηκε έντονα με την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο, όπως και ο -μοναδικός- θερινός κινηματογράφος που βρίσκεται δίπλα του. Στην Εξωραϊστική στεγάζεται σήμερα η Λέσχη Βόλου. Προς το τέλος του πάρκου, από την πάνω πλευρά, βρίσκεται ο ναός του Αγ. Αποστόλου του Νέου. Ο μεγαλοπρεπής ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, σε σχέδια του Αριστοτέλη Ζάχου, αποπερατώθηκε το 1936, και δεσπόζει στο τέλος αυτής της διαδρομής. Ο ναός, με την ασύμμετρη κατασκευή και το ψηλό κωδωνοστάσιο είναι χτισμένος λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα και είναι ορατός από την αρχή ακόμη της παραλίας.



Το ξενοδοχείο Domotel Xenia


Η συνέχεια της βόλτας έχει στο μενού, το πέρασμα από το μικρό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, τις εγκαταστάσεις του ναυτικού ομίλου ΟΕΑ - ΝΑΒ, και την «παράγκα» του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βόλου. Αμέσως μετά, βρίσκεται το ξενοδοχείο «Domotel Xenia» που σηματοδοτεί την έναρξη του άλλου μεγάλου πάρκου της πόλης, αυτό του Αναύρου. Μοντέρνα έργα γλυπτικής, μια αναπαράσταση Νεολιθικού οικισμού, ο ναός της Αγίας Τριάδας, με τις ιδιαίτερης τεχνοτροπίας αγιογραφίες του Γ. Γουναρόπουλου στο εσωτερικό του, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο κτίστηκε το 1909 και σχετικά πρόσφατα εγκαινιάσθηκε η νέα του πτέρυγα και από πίσω του, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο. Στο τελείωμα η παραλία του Αναύρου. Αφού φτάσαμε μέχρι εδώ, θα περάσουμε τη γέφυρα στις εκβολές του χειμάρρου Αναύρου, για να δούμε την εκκλησία της «Παναγίας Τρύπας», κτισμένη μέσα σε βράχο, ενώ δίπλα, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Βόλου.



Aναπαράσταση Νεολιθικού οικισμού στο πάρκο του Αναύρου

 

Ο δρόμος που σε ξαναγυρίζει στην πόλη, η Σταδίου, θα σε βγάλει στο Αθλητικό Κέντρο Βόλου,  με το Στάδιο, το Κολυμβητήριο, το Κλειστό Γυμναστήριο και το Σκοπευτήριο και από ‘κει μπορείς ν’ ανηφορίσεις το λόφο της Γορίτσας, μέχρι την κορυφή όπου βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, και τον αρχαιολογικό χώρο, ακριβώς από κάτω.  Αν αντέχεις και σκαρφαλώσεις μερικά μέτρα πάνω από την εκκλησία θα δεις τη μαγευτική θέα όλης της πόλης να απλώνεται στα πόδια σου.

Στην επιστροφή, θα ψάξεις να βρεις την οδό Κίτσου Μακρή και τη διώροφη μονοκατοικία του μεγάλου λαογράφου, που έγινε μουσείο, για να δεις έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, μια πλούσια βιβλιοθήκη, και φωτογραφίες της λαϊκής παράδοσης, και λίγο παρακάτω το σπίτι - μουσείο της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια.



Η Παναγία Τρύπα, κτισμένη μέσα σε βράχο

 

 

   Highlights της διαδρομής


01. ΑΡΓΩ. Ο μύθος και η αναβίωση

Όταν ο Ιάσονας αναλαμβάνει να φέρει το χρυσόμαλλο δέρας, από την Κολχίδα, καλεί να τον συντροφεύσουν στη μεγάλη περιπέτεια όλοι οι γενναίοι της εποχής του. Στην εκστρατεία πήραν μέρος όλοι οι ήρωες της Ελλάδος, 50 τον αριθμό, συμπεριλαμβανομένου του Ηρακλή και της Αταλάντης, της μόνης γυναίκας. Ήταν φτιαγμένο από δένδρα του Πηλίου, υπό την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς. Απέπλευσαν από τις Παγασές, το λιμάνι της Ιωλκού, πέρασαν από τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, νίκησαν τις συμπληγάδες πέτρες, κωπηλάτησαν ανατολικά και έφτασαν στο βασίλειο της Κολχίδας... 35 αιώνες μετά, ο μύθος αναβίωσε. Η σύγχρονη Αργώ κατασκευάστηκε  με τις ίδιες προδιαγραφές, εργαλεία και ξύλα, τηρώντας πιστά όλους τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής, που την καθιστούν σήμερα πόλο διεθνούς επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος και πραγματοποίησε και πάλι το μυθικό ταξίδι. Η Αργώ, περιμένει τώρα τη μόνιμη στέγη της, στο Ναυτικό Μουσείο, το οποίο υλοποιείται από τη δημοτική αρχή.


 

02. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Όπου υπάρχει πανεπιστημιούπολη υπάρχει και ζωή. Κανόνας. Και σ’ αυτό ο Βόλος δεν έχει κανένα παράπονο. Από το 1988 που δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές, μέχρι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες έζησαν την καλύτερη φοιτητική ζωή τους. Οι σημερινοί “τυχεροί”, 18.000 περίπου φοιτητές και 700 διδάσκοντες, ζουν και αναπνέουν, πηγαινοερχόμενοι ανάμεσα στις  εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου που είναι συγκεντρωμένες σε 5 περιοχές: Στο Παραλιακό Συγκρότημα όπου στεγάζονται οι Διοικητικές Υπηρεσίες και η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, στο Πεδίον Άρεως όπου στεγάζεται η Πολυτεχνική Σχολή, στο Φυτόκο Νέας Ιωνίας όπου στεγάζεται η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, στο κτίριο Ματσάγγου όπου θα στεγαστεί το τμήμα Οικονομικών Επιστημών και στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, στην περιοχή της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης.  Σχολές του Π.Θ. βρίσκονται ακόμη στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στη Λαμία.


 


03. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ανεγέρθηκε το 1909 με δωρεά του Αλεξίου Αθανασάκη και το 2004 εγκαινιάσθηκε η νέα του πτέρυγα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μουσεία με πρωτότυπη χωροθέτηση. Στις αίθουσές του εκτίθενται αντικείμενα από τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου, πήλινα ειδώλια και σκεύη της γεωμετρικής εποχής από το Κάστρο του Βόλου, τα Πευκάκια, τη Νεάπολη αλλά και από περιοχές του ευρύτερου Θεσσαλικού χώρου, γλυπτά της κλασικής εποχής καθώς και σπάνια αρθρωτά ειδώλια, ανάγλυφα της Αλεξανδρινής εποχής, από τη Δημητριάδα. Ιδιαίτερα σημαντικό έκθεμα αποτελούν οι σπάνιες γραπτές επιτύμβιες στήλες του 3ου π.Χ. αι., που διασώζουν στοιχεία ζωγραφικής των αρχαίων Ελλήνων σε μαρμάρινα έργα τέχνης. Στη νέα πτέρυγα λειτουργεί μόνιμη έκθεση με θέμα τη διαχρονική ιστορία των τριών μεγάλων πόλεων της περιοχής, της Μυκηναϊκής Ιωλκού, των Φερών και της Ελληνιστικής Δημητριάδας, όπου παρουσιάζεται ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος των πόλεων μέσα από τα διάφορα ευρήματα. Τηλ. 2421025285.


 

04. ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΓΙΑ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΑΚΙ
Η μικρή και μεσαία αλιεία ήταν πάντοτε για τους βολιώτες μια πηγή εισοδήματος. Ακόμη και τώρα που ο Παγασητικός δεν είναι τόσο “εύφορος” όπως παλιά, οι ψαρόβαρκες και οι τράτες ανοίγονται από βραδύς για να προμηθεύσουν την αγορά του Βόλου. Αν βρεθείς πρωί πρωί απέναντι από το Δημαρχείο, θα δεις ένα μπουλούκι από ανθρώπους να τρέχουν από ψαρόβαρκα σε ψαρόβαρκα για να πετύχουν τα “καλύτερα”!


 

 

05. ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Η θαλάσσια επικοινωνία της περιοχής του Βόλου με τις άλλες περιοχές του Αιγαίου, έχει ιστορία 6.000 ετών. Η ανάπτυξη της νέας πόλης, μετά την απελευθέρωσή της, το 1881, οφείλεται σε μεγάλο μέρος στο λιμάνι της όπου συγκεντρώνονταν όλη η παραγωγή της Θεσσαλίας.
Σήμερα, το λιμάνι του Βόλου κατέχει σημαντική θέση σε πολλούς τομείς. Στον επιβατικό τομέα συνδέεται  με Ε/Γ - Ο/Γ πλοία, καθώς και με ταχύπλοα πλοία με τη Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο. Η απόσταση της προβλήτας από το κεντρικό σημείο της παραλίας είναι μόλις 200 μ. κάνοντας την πρόσβαση σ’ αυτή πολύ εύκολη. Στον εμπορικό τομέα είναι το τρίτο εμπορικό λιμάνι της χώρας και συνδέεται με τη Βόρεια και Νότια Ευρώπη, την Αδριατική, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας εμπορευματοκιβώτια. Λειτουργεί ακόμη χώρος μόνιμης αγκυροβολίας σκαφών αναψυχής, που μπορεί να φιλοξενήσει έως 130 σκάφη μικρού και μεσαίου μεγέθους. Στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται επαγγελματίες τουριστικών σκαφών οι οποίοι ναυλώνουν τα σκάφη τους σε ενδιαφερόμενους. Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας τέλος αποτελεί στρατηγικό σημείο στην πολιτική του λιμανιού, το οποίο είναι ιδρυτικό μέλος της MEDCRUISE ASSOCIATION, που σκοπό έχει την προώθηση των συμφερόντων των λιμανιών μελών του και γενικότερα των λιμανιών ολόκληρης της Μεσογείου. (Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε. τηλ. 2421031226,   www.port-volos.gr).


 

06. Η Αργοναυτών

Η περίφημη παραλία του Βόλου, η πιο όμορφη βόλτα σε όλη την Ελλάδα, αποκλειστικό προνόμιο μόνο των πεζών και των ποδηλάτων. Με βήμα αργό, αλλά και γρήγορο, και με τζόκινγκ και με ορθοπεταλιές, μια απολαυστική διαδρομή δίπλα στη θάλασσα, ανάμεσα σε ψαρόβαρκες και ιστιοπλοϊκά από τη μια μεριά, καφετέριες και τσιπουράδικα από την άλλη και μια ελαφρά λοξοδρόμηση για έξτρα ρομαντζάδα στο “κορδόνι”... Αλλά και με αναπόφευκτους ελιγμούς για χαιρετούρες (την πρώτη φορά) και με κλείσιμο του ματιού (τις επόμενες), αφού όλοι θα περάσουν κάποια στιγμή από 'δώ.


 

 07. ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΩΝ

Το “ησυχαστήριο” της πόλης βρίσκεται στο πάρκο Αναύρου, μετά το Domotel Xenia. Ένας πανέμορφος χώρος για περίπατο και ρομαντζάδα, ανάμεσα σε περίτεχνα γλυπτά και την αναπαράσταση νεολιθικού οικισμού. Δίπλα είναι η παραλία για μπάνιο και από πάνω το αρχαιολογικό μουσείο.


 

08. Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
O ναός των Αγίων Κων/νου και Ελένης δεσπόζει στο τέλος της παραλίας μετά το πάρκο. Στη σημερινή του μορφή αποπερατώθηκε το 1936, σε σχέδια του Αρ. Ζάχου. Η στέγη του Ναού είναι επικαλυμμένη με βυζαντινά κεραμίδια, και το μεγαλόπρεπο κωδωνοστάσιο του εντυπωσιάζει. Είναι ο μοναδικός ναός στην πόλη, και από τους λίγους στη χώρα με τόσες αγιογραφίες φιλοτεχνημένες από χρυσές και πολύχρωμες ψηφίδες, έργο των Π. Σαρφάτη και Κ. Κολαϊτη. 


 


 

Προτάσεις από την Αγορά
του Βόλου...


 Υπηρεσίες

ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Μετακινήσεις, Εκδρομές

RE/MAX ΔΟΜΗ Αγοραπωλησίες - Ενοικιάσεις Ακινήτων

ΝΙΚΟΣ ΝΑΝΟΣ Κλιματισμός - Καθαρισμός αεραγωγών & Τζακιών

GYM WAY Γυμναστήριο

ΔΗΜΗΤΡΕΛΙΑΣ Συστήματα & Υπηρεσίες Ψηφιακής Τεχνολογίας

HAND2HAND COURIER Μεταφορές δεμάτων εξωτερικού

SISKOS HAIR ART & CARE Κομμωτήριο

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Ασφάλειες Ζωής, Γενικές Ασφάλειες

PALMOS Σχεδιασμός - Εκτύπωση

IREPAIR Επισκευές κινητών, αξεσουάρ

ΦΡΟΝΤΙΔΑ Πολυιατρεία

STARS PLANET Ασφάλειες, Ενέργεια, Real Estate

WOODWORK LAB.DIANELLOS Εργαστήρι ξυλοκατασκευών

ΚΕΧΑΪΔΗΣ Μουσική, Ήχος, Φωτισμός

DANCE STUDIO Σχολή χορού

 

 Ψώνια

ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΟΚΛΑΣ (ΧΡΥΣΟΛΙΘΟΣ)

ΠΕΤΡΑΔΙ Κοσμηματοπωλείο

NATUREFUN & 4US COSMETICS Κατάστημα καλλυντικών

NIKOLAS LAB Κατάστημα καλλυντικών

ΣΑΜΑΡΑΣ Α.Ε. Κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών

ΧΙΟΚΤΟΥΡΗΣ Χρώματα & Εργαλεία

ΠΑΡΝΟΣ Φωτισμός & Ηλεκτρολογικό υλικό

ΟΙΚΟΕΝΔΥΣΗ ΦΙΛΙΤΣΑ Λευκά Είδη, Κουρτίνες

ΑΔΑΜΑΣΟΓΛΟΥ Οπτικά - Φακοί επαφής

ΤΟΥΛΙΠΑ Ανθοδιακοσμήσεις, Στολισμός

ΜΑΙSON Concept & Objet

KERAMIDAS Κοσμηματοπωλείο

FIGARO Κατάστημα υποδημάτων

ΠΡΟΦΑΝΤΗΣ Οπτικά - Φακοί επαφής

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Χαλβάς Βόλου


 Eat & Drink

ΑΛΑΤΙ Παραδοσιακό τσιπουράδικο

BUKOVO Ψητοπωλείο

ΚΟΓΙΑΣ Κρεοπωλείο

ΚΟΓΙΑΣ Ψητοπωλείο, Σουβλακοπωλείο

H MAΡΙΝΑ Παραδοσιακό τσιπουράδικο

ΒΕΓΓΕΡΑ Εστιατόριο

ΑΝΤΙΚΑ Cafe - Delicatessen

ΚΡΙΤΑΜΟ Παραδοσιακό τσιπουράδικο

ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Day & Night Cafe-Bar

FARINE Cafe - Boulangerie

MIKEL Coffee Company

ΜΕΖΕΝ Τσιπουράδικο νέας εποχής

 

 Εκπαίδευση

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Εκπαιδευτικός φορέας

ΠΕΙΘΩ Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

ΑΝΩΣΗ - ΖΑΧΟΣ ΖΑΧΑΡΟΣ Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

LINGUA.PLUS Εκπαιδευτικά Κέντρα Ξένων Γλωσσών & Πληροφορικής

ZOUMBOSUB Σχολή Καταδύσεων, Εξοπλισμός

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Βρεφονηπιακός & Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, ΚΔΑΠ

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια

ΚΑΜΙΝΑΔΑ Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης

ΚΑΤΑRΤΙΣΗ Ελεύθερο Σχέδιο & Ζωγραφική

 


Δείτε το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του αφιερώματος στον ΒόλΟ ΕΔΩ


 

 

Αποτελέσματα στην ίδια κατηγορία >

              

Δείτε ακόμη