GOOD PEOPLE

ΕΨΑ. Η βολιώτικη εταιρεία που έμαθε την Ελλάδα να πίνει αναψυκτικά

Η εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ, με μια πορεία ενός αιώνα, εξακολουθεί να είναι σήμερα σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα. Με εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 30 χώρες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και της καινοτομίας διεθνώς.

19 ΜΑΙΟΥ 2021

              


   Οι Άνθρωποι

 

Πένυ Τσαούτου, Διευθύνουσα Συμβούλος ΕΨΑ

Η Πένυ Τσαούτου είναι απόφοιτος του τμήματος Accounting and Finance του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος (Deree) και κάτοχος αντίστοιχου μεταπτυχιακού από το πανεπιστήμιο της Αγγλίας Lancaster University. Αμέσως μετά τις σπουδές της εργάζεται ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση ΕΨΑ Α.Ε και από το 2004 εκτελεί χρέη Διευθύνουσας Συμβούλου. Είναι μέντορας στη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γραμματέας του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου. Από 3,5 χρονών ασχολείται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το χειμερινό σκι όπου ήταν και μέλος εθνικής ομάδας στην κατηγορία των νεανίδων. Είναι γενικότερα λάτρης των σπορ και έχει ασχοληθεί με αρκετά από αυτά. Επίσης, για αρκετά χρόνια ήταν μέλος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στο Βόλο και στο Χαλάνδρι.

 

Μιχάλης Τσαούτος, Γενικός Διευθυντής ΕΨΑ 

Ο Μιχάλης Τσαούτος είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του ΕΜΠ, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) από το Warwick Business School. Από το 2010 είναι Γενικός Διευθυντής στην εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ. Εργάστηκε για πάνω από δύο δεκαετίες στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Ξεκίνησε το 1988 ως συντάκτης τεχνολογίας για προϊόντα Apple στο περιοδικό RAM και διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του ένθετου ΒΗΜΑRAM, του περιοδικού bit και του inLife. Συμμετείχε στην ομάδα που δημιούργησε το in.gr και οργάνωσε όλες τις συνδρομητικές του υπηρεσίες. Από το 2003 ως το 2010 ήταν Γενικός Διευθυντής του Shop21.gr, του ηλεκτρονικού καταστήματος του ΔΟΛ. Παράλληλα ήταν σύμβουλος τεχνολογίας στα περιοδικά RAM και HiTECH. Είναι αντιπρόεδρος του ΣΒΘΚΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος) και της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας χιονοδρομίας, της εθνικής ομάδας θαλάσσιου σκι, ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε αγώνες τριάθλου μεγάλων αποστάσεων Ironman.

 

Ο Νίκος Τσαούτος με τα παιδιά του.

 

   Η Ιστορία

Η ΕΨΑ είναι μια παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής αναψυκτικών και χυμών. Το εργοστάσιο που βρίσκεται στην Αγριά, ένα παραθαλάσσιο χωριό του Πηλίου, αποτελεί πραγματικό στολίδι της περιοχής μιας και πρόκειται για ένα παραδοσιακό κτίριο που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική. Ωστόσο, η παράδοση αφορά μόνο στη γεύση και στην αρχιτεκτονική, αφού εσωτερικά το εργοστάσιο έχει εκσυγχρονιστεί και διαθέτει δυο γραμμές παραγωγής, μια για τις γυάλινες και τις πλαστικές φιάλες ΡΕΤ και μια για τα κουτιά αλουμινίου.

 

 

Η πορεία των 99 ετών έντονης παρουσίας κυρίως στη Μαγνησία, «έδεσε» το προϊόν με την περιοχή. Η επιχείρηση που έγινε ταυτόσημη με το προϊόν της, το οποίο το έφερναν στην Αθήνα σαν δώρο στους γνωστούς τους οι επισκέπτες του Πηλίου, φορτώνοντας κασάκια μαζί με τις αποσκευές τους στο αυτοκίνητό τους, εξακολουθεί να είναι μία παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση, «χτισμένη» πάνω στα γερά θεμέλια του μύθου της μυστικής συνταγής του Γερμανού χημικού μηχανικού Otto της υψηλής ποιότητας και της καινοτομίας. 

Η ΕΨΑ,  εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική σε όσους συνειδητά αναζητούν την υψηλή ποιότητα και την ανώτερη γεύση. Η πορεία, από τις 700 φιάλες την ημέρα στις 30.000 φιάλες την ώρα(!), υπήρξε απολαυστική και αν μη τι άλλο δροσιστική και προκλητική!

Ας δούμε την ιστορική εξέλιξη αυτού του μεγάλου ονόματος...

 

1922

Τα αδέλφια Ιωάννης και Γεώργιος Κοσμαδόπουλος, αργυραμοιβοί από τη Ζαγορά - ιδιοκτήτες Τράπεζας - και άνθρωποι που «έβλεπαν» μπροστά από την εποχή τους, αγοράζουν εκτάσεις στην Αγριά Βόλου, με σκοπό να λειτουργήσουν ψυγεία, για την παραγωγή πάγου και τη διατήρηση φρούτων και λαχανικών.

 

1924

Αυτός ήταν ο λόγος για τον ερχομό και την εγκατάσταση στην Αγριά, μετά από πρόσκληση του Κοσμαδόπουλου, ενός εξαίρετου χημικού μηχανικού από τη Γερμανία, με το όνομα Otto, στον οποίον οφείλεται και η δημιουργία της περίφημης μυστικής συνταγής της Λεμονάδας. Ακριβώς έτσι ξεκίνησε η παραγωγή της Λεμονάδας και ακολούθησε, τα χρόνια του πολέμου, η παραγωγή της συνθετικής «Λεμονάδας», της σημερινής Γκαζόζας. 

Την ίδια στιγμή, ο διορατικός Ιωάννης Κοσμαδόπουλος, παρατηρώντας την υπερπαραγωγή λεμονιών στην περιοχή, την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων, καθώς και τη διακίνηση της παραδοσιακής λεμονάδας απ' τους πλανόδιους Μικρασιάτες μικροπωλητές, θέτει ως στόχο, τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών και χυμών.

Δύο χρόνια αργότερα, οι Κοσμαδόπουλοι ιδρύουν την "Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς Βόλου", ενώ το εργοστάσιο της επιχείρησης – χάρη στο οποίο όλη η περιοχή αποκτά ηλεκτρικό ρεύμα – εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. 

 

1936

Πλέον, ο εκάστοτε διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας είναι ταυτόχρονα και διευθυντής της ΕΨΑ. Η Εθνική δημιουργεί νέες εγκαταστάσεις και κάνει επενδύσεις στην επιχείρηση, η οποία εκσυγχρονίζεται. Η συσκευασία των αναψυκτικών στη γυάλινη φιάλη με την μπίλια, δίνει τη θέση της πρώτα στη φιάλη με το μηχανικό πώμα και μετά σ’ αυτή με το μεταλλικό πώμα crown.

Η τράπεζα Κοσμαδόπουλου – δημιούργημα από το 1917 του πατέρα των αδελφών Κοσμαδόπουλου, Δημήτρη – χρεοκοπεί και η Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς περνάει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία με νέο καταστατικό ιδρύει την εταιρία Νέα Ψυγεία Αγριάς Α.Ε.

 

1937

Η ΕΨΑ κερδίζει το «Χρυσούν Βραβείον Ποιότητος» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

1939

Η νέα φιάλη - το χαρακτηριστικό, γυάλινο συλλεκτικό μπουκάλι - σχεδιάζεται τον Αύγουστο του 1939, από έναν ευρηματικό υπάλληλο της Εθνικής Τράπεζας, τον Αριστείδη Αλεξανδρίδη. Μοντέρνα για την εποχή φόρμα, έντονος χαρακτήρας και ένας ανάγλυφος ρόμβος, που δηλώνει ότι το προϊόν έχει βραβευτεί, συνθέτουν τα στοιχεία της εντυπωσιακής, πρωτότυπης φιάλης που παραμένει αξεπέραστη.

  

1969

Οι νέοι ιδιοκτήτες, μετά την αγορά, επενδύουν σε καινούρια μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Η παραγωγή από 1.500 μπουκάλια την ώρα, φτάνει τώρα τα 7.500 μπουκάλια την ώρα.

Λίγο πριν από τη δεκαετία του ’70, η παραγωγή πάγου σταματά, καθώς κυκλοφορούν πλέον τα ηλεκτρικά οικιακά ψυγεία. Η Εθνική Τράπεζα, μην επιθυμώντας πλέον στην ιδιοκτησίας της μια ζημιογόνο επιχείρηση, αποδέχεται την πρόταση εξαγοράς των αδελφών Μοσκαχλαϊδή και του Νίκου Τσαούτου και μεταβιβάζει τις μετοχές της ΕΨΑ στους ενδιαφερόμενους. 

 

1982

Η παραγωγή φτάνει τα 20.000 μπουκάλια την ώρα, ενώ παράλληλα μπαίνουν για πρώτη φορά οι συσκευασίες του 1,5L, με παραγωγή που φτάνει τα 7.000 μπουκάλια την ώρα.

 

1987

Η ΕΨΑ παράγει την πρώτη Ελληνική Cola! 

 

1989

Η ΕΨΑ εγκαινιάζει τη γραμμή παραγωγής σε κουτάκι αλουμινίου 330ml (Can).

 

1994

Στην οικογένεια των προϊόντων ΕΨΑ, προστίθενται και οι Χυμοί μακράς διαρκείας. 

 

1996

Η ΕΨΑ διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της, λανσάροντας το Iced Tea με Λεμόνι. Είναι η χρονιά που δημιουργείται μία νέα κατηγορία προϊόντων η οποία, στο πέρασμα του χρόνου, εμπλουτίζεται με περισσότερες γεύσεις.

Η ΕΨΑ, θέλοντας να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, τοποθετεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού. 

Η ΕΨΑ δημιουργεί την πρώτη Cola με χυμό λεμονιού. Η Lemon Cola είναι ξεχωριστή και ταιριάζει στη φιλοσοφία της ΕΨΑ.

 

2003

Πρώτη η ΕΨΑ παράγει τη Βυσσινάδα χωρίς ανθρακικό - με τη συνταγή της γιαγιάς - σε γυάλινη φιάλη και πρωτοποριακή ετικέτα shrink sleeve (θερμοσυρρικνούμενη). Πολύ σύντομα η ΕΨΑ Βυσσινάδα γίνεται το πολυαγαπημένο αναψυκτικό μικρών και μεγάλων. 

 

2004

H ΕΨΑ Βυσσινάδα εξασφαλίζει διπλή διάκριση για τη συσκευασία και την αποτελεσματικότητα στην αγορά στα "Αστέρια Συσκευασίας".

 

2008

Αποσπά από την TÜV HELLAS ειδική τιμητική διάκριση για τη διαχείριση της ποιότητας.

  

2010

Σημαντικές επενδύσεις σε επέκταση εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού, οδηγούν την παραγωγή στα 30.000 μπουκάλια την ώρα.

 

2011

Η ΕΨΑ δημιουργεί τα πρώτα Ελληνικά βιολογικά αναψυκτικά. Η Bio Λεμονάδα χαρακτηρίζεται ως το προϊόν της χρονιάς ενώ η Bio Πορτοκαλάδα προτείνεται ως καινοτόμο προϊόν στην έκθεση Sial d’ Or 2012. 

 

2012

Πάντα πρωτοπόρος, η ΕΨΑ δημιουργεί τα πρώτα ελληνικά αναψυκτικά λάϊτ, με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Οι, από διετίας έτοιμες, συνταγές μας έκαναν τη διαφορά στην αγορά, με το λανσάρισμά τους το Μάρτιο του 2012. Τα προϊόντα είναι κατάλληλα για διαβητικούς.

Την ίδια χρονιά η ΕΨΑ, με ήδη ανεπτυγμένη τεχνογνωσία στη στέβια, δημιουργεί το λάϊτ drops, το πρώτο υγρό γλυκαντικό, χωρίς ζάχαρη, που είναι κατάλληλο για ροφήματα και ζαχαροπλαστική. 2 μόνο θερμίδες σε αντίθεση με τις 100 που δίνει το ισοδύναμο σε ζάχαρη για ένα γλυκό καφέ... Καινοτομεί στην επαγγελματική συσκευασία με τη βαλβίδα δοσολογίας και φυσικά αποσπά 3 αστέρια ανώτερης γεύσης iTQi. Το προϊόν είναι κατάλληλο για διαβητικούς.  

Η ΕΨΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας για ακόμη μία φορά. Το 2012, είναι η χρονιά που παράγει τα Iced Tea με γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Τα προϊόντα είναι κατάλληλα για διαβητικούς.

 

2013

Τον Μάρτιο του 2013 η ΕΨΑ, συνεχίζοντας να παράγει καινοτόμα προϊόντα, δημιουργεί την πρώτη Ελληνική Cola με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, με 1 μόλις θερμίδα, χωρίς καθόλου ζάχαρη. Η ΕΨΑ Cola λάϊτ αποσπά βραβείο ανώτερης γεύσης, από το διεθνές ινστιτούτο γευσιγνωσίας iTQi. 

 

2016

Η εταιρία συνεχίζει με πάμπολλες διακρίσεις σε διάφορα πεδία (φήμης, καινοτομίας, ποιότητας). Πιο πρόσφατη το σπάνιο Crystal Quality and Taste Award του 2016 για την ανώτερη γεύση της Λεμονάδας ΕΨΑ, από το διεθνές ινστιτούτο γευσιγνωσίας iTQi.

 

... Σήμερα

Όλα αυτά είναι τα μεγάλα κεφάλαια ενός βιβλίου που εξακολουθεί να γράφεται. Ήρωές του είναι οι άνθρωποι που με διορατικότητα σκέφτηκαν να τυποποιήσουν τη Λεμονάδα, οι άνθρωποι που με δημιουργικότητα «έντυσαν» το προϊόν, οι κάτοικοι της περιοχής που εργάζονται κάθε μέρα με κέφι και μεράκι για την παρασκευή των αναψυκτικών και ο ίδιος ο τόπος, η Αγριά Πηλίου, που εμπνέει αυτό το δέσιμο με την παράδοση και τον προσανατολισμό στο μέλλον...Και η Ιστορία συνεχίζεται...   

 

Από το χθές ...

 

 

... στο σήμερα

 

 

 

Αποτελέσματα στην ίδια κατηγορία >

              

Δείτε ακόμη